L’EQUIP

Els membres de l’Equip

 


El Catedràtic d’Universitat i candidat a rector en les dues darreres eleccions, Juan Jesús Pérez, es suma a la candidatura de Francesc Torres. El nostre projecte de recuperar els valors de l’origen federal de la UPC, una aposta clara per la recerca i la transferència de tecnologia i un estil de govern proper, de baix cap a dalt, ens ha permès trobar nombrosos punts de concordança. Sense cap dubte, aquesta incorporació referma el caràcter plural i transversal de la nostra candidatura i ens amplia l’horitzó del nostre programa de govern.


El Consell de Direcció tindrà una estructura molt similar a l’actual. Per una gestió més eficaç els vicerectorats s’organitzaran en tres grans àrees: Coneixement, Institucional i Acadèmica

Les persones que formen part de l’equip han ocupat diversos càrrecs acadèmics amb una llarga experiència de gestió. Els seus noms i currículum resumit es mostren a continuació.


Jordi Berenguer i Sau (Manresa, 1959) és Enginyer de Telecomunicació per l’ETSETB (1984) i Dr. Enginyer de Telecomunicació (1988) per la UPC. Va ser becari del Formació de Personal Investigador (1985-1988) i Coordinador del laboratori de RF de la empresa “Mier Comunicaciones, S.A.” (1988-1991) on es va responsabilitzar del disseny de sintetitzadors de freqüència i divisors de potencia d’UHF i de la posada en marxa de la línia de disseny de circuits monolítics integrats de microones (MMIC).

En l’àmbit acadèmic, des del 1992 és Catedràtic d’Escola Universitària del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions. Va ser subdirector de laboratoris (1992-2000) de la llavors Escola Universitària Politècnica del Baix Llobregat. Ha estat Delegat del rector en el Campus del Baix Llobregat (2006-2008) responsabilitzant-se del disseny i posada en marxa de programes de promoció i difusió de la ciència i la tecnologia entre els estudiants de secundària i batxillerat, i dels programes Baetulo XXI i Mart XXI.

Ha estat Director de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (2008-2014), període en el que a més de la definició dels plans d’estudi de grau i màster va aconseguir la certificació de la Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA) com centre de formació inicial de controladors de trànsit aeri. Va ser promotor de la creació en el Campus del Baix Llobregat de la incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA-BIC Barcelona). Ha estat membre del Consell de Govern de la UPC (2008-2013). Actualment és professor a l’EETAC de les assignatures d’Emissors i Receptors, Infraestructures Radioelèctriques Aeroportuàries i de Radiolocalització.

Va ser Director de projectes de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (2000 – 2003); membre del Patronat i de la Comissió Delegada de la Fundació I2Cat (2003-2006) i  membre del Consell d’Administració d’UPCnet (2011-2014). Ha estat Vicepresident (2011 – 2015) i Tresorer (1998 – 1995) de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació; Vocal (2012 – 2015) en el Patronat de l’Agencia de Qualificació dels Professionals de l’Enginyeria (AQPE) i Vocal i Vicepresident de l’Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC) (1989-2003).

Ha estat guardonat amb Premi estatal al millor Projecte Fi de Carrera (1985) i el Premi estatal a la millor tesis doctoral (1989), atorgats pel Colegio Oficial y la Asociación Española de Ingenieros de Telecomunicación, i amb el Premi Extraordinari de doctorat atorgat per la UPC (1992).

És autor de diversos articles de recerca en revistes i congressos, autor i coautor de llibres de temàtica docent i de divulgació tecnològica i autor d’una patent. Des del 2004 col·labora en l’Anuari de la Gran Enciclopèdia Catalana.

Enllaç FUTUR UPC


Gabriel Bugeda (Barcelona, 1961) és Catedràtic d’Universitat del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental (DECA), i és doctor en Enginyeria de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (1990). Està vinculat, des de 1998, a l’Escola Técnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports (ETSECCPB), on desenvolupa la seva activitat docent. També ha estat quinze anys (1991-2015) vinculat a la Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB, actual EEBE). La seva activitat de recerca gira al voltant de la optimització de formes, anàlisi estocàstic i disseny robust.

Ha sigut responsable de molts projectes de recerca al Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE). Ha participat a mes de 15 projectes Europeus competitius essent el seu coordinador en 5 d’ells. En particular, durant els darrers 10 anys ha sigut molt actiu en projectes de col·laboració entre institucions Xineses i Europees a l’àmbit de l’aeronàutica.

Ha sigut sotsdirector cap d’Estudis de les titulacions d’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques a la ETSECCPB (1997-2001), Secretari del Departament de Resistència de Materials i Estructures a l’Enginyeria (RMEE, 2004-2007), sotsdirector de Titulacions a la EUETIB (2006-2008), Comissionat per la Planificació i l’Avaluació de la UPC (2008-2012), vicerector de Qualitat i Responsabilitat Social de la UPC (2012-2013) essent  sotsdirector d’Infraestructures, Laboratoris i Serveis des del 2016. Des del 2015 presideix la Comissió específica per a l’Avaluació de l’Activitat Docent i de Gestió de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

És autor o coautor de més de 35 articles en revistes indexades i més de 100 publicacions en congressos tant d’àmbit nacional com internacional. Ha dirigit 6 tesis doctorals.

Enllaç FUTUR UPC


Agustín Fernández (Barcelona, ​​1962) és professor titular d’universitat al Departament d’Arquitectura de Computadors. És llicenciat en Informàtica (1988) per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i doctor en Informàtica (1992) per la UPC. Professor de la UPC des de 1988, ha impartit docència a la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), l’ Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB)  i l’ Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG).

Reliza la seva activitat de recerca en el grup de Computació d’Altes Prestacions (CAP). Els seus temes d’interès són Microarquitectura, Jerarquia de Memòries, Compiladors per Arquitectures d’Altes Prestacions, Processadors Gràfics (GPUs) i Aplicacions Paral·leles en GPUs. També ha desenvolupat una activitat important en Educació, Sostenibilitat, Ètica i Compromís Social aplicada en els estudis d’Informàtica. És coautor de diversos articles en revistes i congressos de prestigi relacionats amb aquests temes.

Ha sigut secretari del Departament d’Arquitectura de Computador en dues etapes (1995-98 i 2001-05). Des de juny de 2011 és director del Departament d’Arquitectura de Computadors. Actualment és membre del Consell de Govern en representació dels directors de department de l’àmbit TIC.

Enllaç FUTUR UPC


Núria Garrido i Soriano. (Terrassa, 1974). Dra Enginyera Industrial per la UPC (2010) i Professora Agregada del Departament de Màquines i Motors Tèrmics (2010) i Professora del Departament d’Enginyeria Química (1998 – 2010). Sots-directora d’Entorn de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) (2010 -2015)  i Delegada del Rector per l’àrea de promoció, empresa, recerca i internacionalització de la ESEIAAT.(2015-2016)

Com a Delegada del Rector de l’ESEIAAT va ser la responsable de coordinar la fusió en els àmbits de la promoció, empresa, recerca i internacionalització de les dues escoles de Terrassa EET i ETSEIAT. Com a sots-directora d’Entorn, Societat i Comunicació ha estat la responsable i coordinadora de les activitats de promoció de l’EET i de les relacions externes i d’empresa. Va ser la impulsora i creadora del programa formatiu CREATIVE Lab (reconegut com a millor iniciativa docent en el curs 2015).

En l’àmbit de recerca, des de novembre de 2010 és la coordinadora del grup d’eficiència i certificació energètica en l’edificació del grup de recerca SUMMLAB de la UPC. Ha dirigit tres tesis doctorals, ha rebut 6 premis, ha publicat 14 articles en revistes JCR, ha participat en 33 congressos, 7 projectes competitius i ha redactat 3 capítols de llibre. El seu àmbit de coneixement comprèn l’enginyeria tèrmica, la transmissió de calor, la certificació energètica en edificis i les eines de simulació així com l’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV).

Santiago Gassó (Palma de Mallorca, 1961) és professor titular del Departament d’Enginyeria de Projectes i de la Construcció (EPC), i és doctor en Enginyeria ambiental per la Universitat Politècnica de Catalunya (1989). Està vinculat, des de 1996, a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), on desenvolupa la seva activitat docent, a més imparteix docència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB), i a l’Institut Universitari de Recerca en Ciència i Tecnologies de la Sostenibilitat (ISUPC). També ha impartit docència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB).

És coordinador del programa de doctorat en Enginyeria ambiental des del 2007, i desenvolupa la seva activitat de recerca en els àmbits de la modelització de la qualitat de l’aire i de la gestió ambiental. Des de novembre de 2007 a desembre de 2014 va estar assignat al departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (ES-BSC) com director adjunt. Ha estat sotsdirector de programes especial de l’ETSEIT (2003-2004), sotsdirector acadèmic de l’ETSEIT (2004-2007), sotsdirector del departament de Projectes de Enginyeria (2009-2012), director del departament de Projectes d’Enginyeria (2012-2015). Des de 2009 és membre de la Comissió d’Enginyeria i Arquitectura del programa d’Avaluació de nous títols de grau i màster de la “Agencia Andaluza del Conocimiento”.

És autor o coautor de més de 30 articles en revistes indexades i més de 100 publicacions en congressos tant d’àmbit nacional com internacional. També ha participat en més de 20 projectes de I+D competitius, així com en més de 25 projectes de transferència de coneixement. Ha dirigit 7 tesis doctorals, una de les quals en el marc del programa Marie Curie-ITN de la UE.

Des de finals de 2015 és director del Departament d’Enginyeria de Projectes i de la Construcció.

Enllaç FUTUR UPC


Juan Jorge Sánchez (Manresa, 1957) és Dr. en Ciències Físiques (1987) per la Universitat de Barcelona. En la seva trajectòria professional a la UPC, des de 1981, ha estat en quatre departaments diferents: Meteorologia i Ciències del sòl (extingit) , Física i Enginyeria Nuclear i Física Aplicada (fusionats) i, actualment Enginyeria Minera, Industrial i TIC . També coneix diferents centres de la UPC ja que ha donat classes, sobre tot a l’Escola Politècnica Superior de Manresa, de la que va ser director (2002 – 2008); a l’antiga escola del carrer Urgell, a Barcelona, i a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (1989 – 1995) .

És coneixedor també de la UPC com a gestor, ja que va ser membre de la JPA, ara JPDI; ha participat 15 anys, en diferents etapes, al Consell de Govern de la UPC, la qual cosa el va portar a ser-hi en diferents comissions; ha estat representant del PDI al Consell Social. A més de Director de l’EPSEM també va ser Delegat del Rector a l’Escola d’Enginyeria d’Igualada durant set anys.

Malgrat haver liderat projectes en els àmbits del canvi climàtic, la sostenibilitat, el medi ambient, …, la seva expertesa gira al voltant de la teledetecció espacial en la qual ha liderat projectes competitius nacionals e internacionals; es revisor per a diverses revistes internacionals i avaluador de projectes de recerca i transferència de tecnologia per a diverses entitats internacional i nacionals.


Juan Jesús Pérez. Professor de l’ETSEIB des de 1984. Durant aquests trenta anys ha portat a terme la seva tasca acadèmica al Departament d’Enginyeria Química.

Ha estat Senior Researcher al Molecular Research Institute de Palo Alto a Califòrnia, entre 1991 i 1993, visiting Scientist a IBM Laboratories a Kingston, Nova York, entre 1987 i 1988, i visitor researcher a la University of Manchester Institut of Science and Technology (UMIST) i al Max-Planck Institut fur Physik de Munich durant l’any 1983.

Es responsable de la línia de recerca d’Enginyeria molecular dedicat al disseny molecular assistit per ordinador i la modelització molecular.

Al 1999 va rebre el premi del Laboratori Salvat i la Fundació INQUIFARMA per el descobriment de noves agents terapèutics per el tractament de la psoriasi. La seva tasca de recerca es reflexa en mes de 160 articles en revistes indexades. Ha col·laborat amb diverses empreses del sector farmacèutic i es coautor d’una patent d’abast internacional sobre nous atents terapèutics pel tractament de la psoriasi. Tanmateix ha participat en la creació de dues empreses: Crystax Pharmaceuticals i Allynki Pharmaceuticals

En quant a la seva tasca de gestió, va ser sots-director de relacions internacionals de l’ETSEIB durant el període 1999 al 2002 treballant per fomentar la internacionalització dels curricula dels enginyers industrials. Del 2002 al 2006 va estar vicerector de doctorat, recerca i relacions internacionals. Membre del la comissió per la elaboració del pla estratègic del Politecnico di Torino (2006-2007). Secretari de l’awarding body de l’etiqueta de qualitat QUESTE per l’ensenyament de la enginyeria. Ha participat en diversos projectes europeus sobre garantia de qualitat en l’ensenyament de l’enginyeria i foment del sentit emprenedor.

Enllaç FUTUR UPC


Santiago Silvestre (Mequinensa, 1964). Dr. Enginyer en Telecomunicacions per la UPC (1996) i professor Titular d’Universitat del Departament D’Enginyeria Electrònica (1997). Sots-director d’Estudis Semipresencials i NTIC de l’ETSETB (2000-2006). Com a Sots-director ETSETB va coordinar la posta en marxa del estudis de segon cicle en format semipresencial d’Enginyeria Electrònica a l’ETSETB.  Ha impartit docència a l’EUPBL (Acutal EETAC), a l’ETSETB i l’ETSIB i ha estat coordinador UPC de 6 projectes europeus de caràcter docent (Leonardo da Vinci, Tempus, Erasmus+).

Desenvolupa la seva activitat de recerca en l’àmbit de l’energia solar fotovoltaica i forma part del grup de Micro i Nano Tecnologies. Ha participat en 15 projectes d’I+D+I competitius. És autor o coautor de  45 articles en revistes indexades, més de 60 articles en congressos, 11 llibres i capítols de llibre. Ha dirigit 4 tesis doctorals i és coautor de 5 patents. Membre de la International Solar energy Society (ISES) i Senior Member del IEEE (2006). És referee de nombroses revistes indexades del seu àmbit, membre del comitè editorial de varies revistes internacionals i ha estat Editor Associat de la revista indexada Photovoltaic Solar Energy Engineering Journal of the ASME.

Actual Director del Departament d’Enginyeria Electrònica i President del Consell del Patronat del Departament d’Enginyeria Electrònica.

Enllaç FUTUR UPC

Comments are closed