Volem un model més centralitzat o més federal?

L’èxit de la UPC està arrelat en la responsabilitat del seu personal. La UPC és molt gran i complexa per a una direcció rígida, centralitzada i massa jerarquitzada. Per a avançar cal donar confiança a cada persona, unitat i servei. PDI i PAS som dipositaris d’un enorme cabdal de talent i experiència que cal mobilitzar creant un entorn de co-responsabilitat i autonomia. Hem de canviar el focus del “control i persecució de les males pràctiques” d’uns pocs al de “fer costat a les bones iniciatives” de la majoria. Un xic d’il·lusió en el futur, confiança en nosaltres mateixos i co-responsabilitat en tots els àmbits i nivells és el combustible que ens ha de moure.

No obstant això, sembla que degut a les darreres reestructuracions i canvis normatius estem avançant cap un model UPC més centralitzat en la gestió i la presa de decisions, que podríem il·lustrar amb l’al·legoria de l’orquestra. Una orquestra pot arribar a ser meravellosa, però si un violí falla, fallem tots, si el director s’equivoca, ens equivoquem tots, … Una orquestra deixa poc marge per a la creativitat individual i requereix d’una planificació, disciplina i jerarquia per a les que, com a mínim, no hi estem acostumats.

L’ADN de la UPC està en la innovació, l’empenta i el caràcter propi de cada àmbit. El que ha fet gran la UPC s’il·lustra millor amb l’al·legoria de la banda de Jazz, on cada músic té marge per a la improvisació, per a la iniciativa i per poder créixer i lluir individualment. El paper del director de la banda es limita a consensuar i marcar les pautes generals i al de donar sentit i harmonia al conjunt.

Jo crec que el model de gestió que hauria de seguir la UPC s’hauria de basar més en l’autonomia i co-responsabilitat a tots els àmbits i nivells, el de confiar en la capacitat, competència i experiència de persones, unitats i serveis. Què n’opineu?”

 

La teva opinió és important, deixa’ns els teus comentaris.

2 Comments

  1. Eric Domenech Llançà

    Soy estudiante de Ing. Civil en el campus nord, y me parece vergonzoso que el candidato a rector de una universidad pública se posicione a favor de una idea política u otra. Debería ser imparcial y dedicarse a la universidad y no a la política. Si hay algo que no queremos en las universidades son rectores politizados y yo a usted no le voy a votar. Y igual que yo muchos otros estudiantes que pensamos así. Pienso que un rector se debe limitar a sus funciones para el buen funcionamiento de la universidad y todo lo demás sobra.

  2. La centralització, com s’ha demostrat en els darrers anys, ha estat un fre per la dinàmica universitària. És evident (i quantificable) que la gestió d’una universitat des del punt de vista gerencial ha ajudat a eixugar balanços (tot i limitant-se a les guíes establertes des del govern), però ha tingut un efecte desastrós en l’impuls de la excel·lència. Si el model que es vol per la universitat és el d’institució fonamentalment docent (tipus “college” nordamericà), crec que s’hauria de dir i defensar públicament. No coincidideix amb la meva visió universitària, però és respectable. Alhora, doncs, s’hauria de treballar en les mesures necessàries per al reconeixement de l’excel·lència docent. No ens podem permetre ser politècnics i tenir una mitjana d’edat entre el nostre professorat més a prop de la de jubilació que de la de l’inici de la carrera acadèmica. Eixugar el dèficit? D’acord. però no a qualsevol preu. Recordem, som una universitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *